Ψωμί – Ψωμάκι…!

Ψωμί – Ψωμάκι…!

Να σας πω, πώς γίνεται και στον κόσμο δίνεται

Απ’ τον σπόρο το σταράκι, το γλυκό ψωμάκι…

Στίχοι: Χ. Σακελλαρίου

 

Με αφορμή τα ζυμώματα για την προετοιμασία των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον φούρνο της οικογένειας «Τσικνάκη» για να μάθουμε από πρώτο χέρι τα «μυστικά» παρασκευής του ψωμιού σε ένα σύγχρονο φούρνο.

Αφού ξεναγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο και παρατηρήσαμε όλα τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του ψωμιού μεταφερθήκαμε στον προάυλιο χώρο του εργοστασίου. Εκεί μας περίμενε ο φούρναρης για να μας δείξει όλη τη διαδικασία του ζυμώματος καθώς και να απαντήσει στις πολυάριθμες απορίες των παιδιών.

Έπειτα, τα παιδιά με όρεξη και πολύ μεράκι σήκωσαν τα μανίκια τους και άρχισαν να πλάθουν τη ζύμη με τα χεράκια τους ώστε να φτιάξουν  τα δικά τους καρβέλια. Τα τοποθέτησαν στις λαμαρίνες και τα έβαλαν στο φούρνο για ψήσιμο.

Στην πορεία και μέχρι να ψηθούν τα ψωμάκια, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον «Κύκλο του Ψωμιού»  μέσα από την Τέχνη κάνοντας ταυτόχρονα μια ανατροφοδότηση της γνώσης που εισπράξαμε από αυτή την εμπειρία.  Ζωγραφίσαμε στιγμιότυπα από όλα τα στάδια μέχρι την παραγωγή του ψωμιού  και κατασκευάσαμε το δικό μας κολάζ.

Ολοκληρώνοντας την εκδρομή μας, θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια "Τσικνακη"  για την φιλοξενία. Η εμπειρία αυτή κινητοποίησε τη περιέργεια των παιδιών κι ενεργοποίησε το ενδιαφέρον τους για τη γνώση, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα της βιωματικής εμπειρίας στη μάθηση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Εργαζόμαστε με υποδειγματική παιδαγωγική ευαισθησία προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές μας.

Ενεργοποιούμε την φαντασία των παιδιών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την πίστη τους στις μεγάλες αξίες της ζωής: τα ιδανικά, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την τήρηση των υποχρεώσεων τους, για ένα δημιουργικό παρόν και ένα όμορφο μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 • ΒΡΕΦΙΚΟΣ
  Έναντι Γεν. Λυκείου Μοιρών
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892022021
 • ΠΑΙΔΙΚΟΣ
  Μ. Τσουδερού
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892029119
 • info@paidiki-anoixi.gr