Δράσεις Νηπιαγωγείου

Δράσεις Νηπιαγωγείου

Επίσκεψη στον Ελαιώνα και στο Ελαιουργείο

«Όπου κιαν λάχω κατοικιά,

Δε μου λείπουν οι καρποί!

Μ’έχει ο Θεός ευλογημένη

Κι είμαι γεμάτη προκοπή!

Είμαι η Ελιά η τιμημένη

και στον κόσμο ξακουστή»

Μια εξαιρετική δράση του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Παιδική ‘Άνοιξη Babies»έλαβε χώρα την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 με αφορμή την διδακτική ενότητα αφιερωμένη στο «Λάδι και την Ελιά». Τα παιδιά πραγματοποίησαν την πρώτη τους εξόρμηση με στόχο τη βιωματική μάθηση.

Αφού επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο ακολούθησε μια απολαυστική διαδρομή μέχρι τον ελαιώνα. Εκεί, μας περίμεναν με χαρά οι αγρότες (ο κ. Γιώργος με την κ. Βαγγελιώ, τους οποίους και ευχαριστούμε) για να μας εξηγήσουν βήμα-βήμα τη διαδικασία συγκομιδής του ελαιοκάρπου καθώς και τα εργαλεία που χρειάζονται για να μαζέψουμε τις ελιές!  Έτσι, στην αρχή παραδοσιακά πιάσαμε τα κοντάρια κι αρχίσαμε να ραβδίζουμε, όμως στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε τα πιο σύγχρονα μέσα, το  ραβδιστικό μηχάνημα! Τα παιδά μάζεψαν τον καρπό από τα πανιά, τον συγκέντρωσαν σε τσουβάλι και αφού ευχαριστήσαμε τους ελαιοπαραγωγούς πήραμε το δρόμο για το ελαιουργείο του κ. Ι. Λεονταράκη.

Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι για να μας ξεναγήσουν στο χώρο και να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς μέχρι να πάρουμε το τελικό προϊόν που είναι το λάδι μαθαίνοντας παράλληλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ελαιουργεία. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για το λάδι (φρέσκο και κατασταλαγμένο), που πρέπει να φυλάγεται, για τον πυρήνα  και που χρησιμοποιείται.

Η κ. Κατερίνα η υπεύθυνη για την ξενάγηση μας στο ελαιουργείο, μας  πρόσφερε  φέτες ψωμί με φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη επισημαίνοντας στα παιδιά ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά  σνακ . Φεύγοντας οι υπεύθυνοι μας φίλεψαν τον  καθένα από ένα μπουκάλι φρέσκο ελαιόλαδο και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Μέσα από αυτή την εμπειρία τα παιδιά αποκόμισαν  εικόνες και γνώσεις σχετικά με την διαδικασία του ελκαιομαζώματος και της παραγωγής λαδιού. Τόσο η βιωματική μάθηση όσο και η επαφή με τη φύση, ενίσχυσαν την κριτική σκέψη των παιδιών, και το ομαδικό συνεργατικό πνεύμα. Τα παιδιά συνηδειτοποίησαν  ότι η γεωργία είναι μια κοπιαστική δουλεία και ότι το «ταξίδι» από την ελιά στο λάδι είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Εργαζόμαστε με υποδειγματική παιδαγωγική ευαισθησία προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές μας.

Ενεργοποιούμε την φαντασία των παιδιών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την πίστη τους στις μεγάλες αξίες της ζωής: τα ιδανικά, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την τήρηση των υποχρεώσεων τους, για ένα δημιουργικό παρόν και ένα όμορφο μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 • ΒΡΕΦΙΚΟΣ
  Έναντι Γεν. Λυκείου Μοιρών
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892022021
 • ΠΑΙΔΙΚΟΣ
  Μ. Τσουδερού
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892029119
 • info@paidiki-anoixi.gr